Nie bądź obojętny – Twój 1 % = zdrowie najmłodszych

Miło nam poinformować, że Fundacja Marwit pod koniec listopada uzyskała status Organizacji Pożytku Publicznego, co upoważnia nas do pozyskiwania 1% podatku od osób fizycznych.

Nasza Fundacja działa już ponad 3 lata. Jej główne działania skupiają się wokół promocji zdrowego stylu życia. Misję realizujemy poprzez organizację lekcji zdrowia oraz wspieranie inicjatyw o charakterze sportowym i nawiązujących do zdrowego odżywiania. Przez ostatnie 2 lata współpracowaliśmy z Fundacją Otylii Jędrzejczak podczas projektów aktywizujących dzieci i młodzież do uprawiania sportów. Ponadto od samego początku istnienia Fundacji w ramach wzajemnego wsparcia współpracujemy z lokalnym instytucjami, m.in. Centrum Sportu i Rekreacji Olender, Młynem Wiedzy i Bajem Pomorskim.

W tym roku w ramach realizacji swoich celów w 23 szkołach w Polsce wybudowaliśmy ogrody, w których dzieci uczyły się podstaw ogrodnictwa. Z zebranych plonów przygotowywały zdrowe przekąski. Jesienią w ramach projektu dietetyk współpracująca z Fundacją przeprowadziła w szkołach lekcje, podczas których dzieci wspólnie układały piramidę żywienia, a także dowiedziały się jak komponować zdrowe menu, aby każdego dnia spożywać pełnowartościowe posiłki.

Zwracam się do Was z ogromną prośbą, abyście przy rocznym rozliczeniu pamiętali o naszej Fundacji i przekazali Swój 1 % podatku na jej działania statutowe. Dzięki Waszemu wsparciu będziemy mogli propagować nasze idee w jeszcze większym zakresie, a w związku z zatrważającymi raportami z 2018 roku, które informują, że ok. 20% dzieci w Polsce zmaga się z otyłością lub nadwagą, a Polska jest jednym z krajów, w którym odsetek osób otyłych przyrasta najszybciej, nasze działania nabierają jeszcze większego znaczenia. Pamiętając, że zgodnie z ideą iż jesteśmy tym co jemy, chcemy aby w konsekwencji naszych działań nasze dzieci były świadome zagrożeń wynikających z niezdrowego odżywiania i umiały dokonywać właściwych wyborów przekładających się wprost proporcjonalnie na ich zdrowie.

FUNDACJA MARWIT Smak Zdrowia
87-134 Zławieś Wielka 29a
Nr konta: mBank 96 1140 2088 0000 4137 3400 1001

Dziękujemy za każdą złotówkę jest ona dla nas na wagę zdrowia!
Dzięki Wam będziemy mogli aktywniej wspierać dzieci w wyborze zdrowszego jutra.