Szkolne Ogródki Marwit - ruszył II etap prac!

Z początkiem maja, ruszyliśmy z budową szkolnych ogródkach. Odwiedzamy szkoły zaangażowane w nasz projekt i wspólnie siejemy, doradzamy jak prowadzić ogród, a także edukujemy na temat korzyści płynących z uprawy własnych, zdrowych warzyw i ziół. We wszystkich szkołach spotykamy dzieci, które z radością angażują się w budowę szkolnych ogródków warzywno-ziołowych i chętnie uczą się na temat ich pielęgnacji. Dotychczas odwiedziliśmy szkoły w Gdańsku i Toruniu i Górsku. Na naszej mapie jeszcze spotkania  w Warszawie, Katowicach, Łodzi, Bydgoszczy, Szczecinie.

Szkolne Ogródki Marwit to projekt edukacyjny, który jest m.in. odpowiedzią na napływające zewsząd alarmujące dane na temat otyłości w Polsce. Z różnych raportów wynika, że ponad połowa dorosłych i co ósme dziecko w Polsce są otyłe lub mają nadwagę. Jego celem jest przeciwdziałanie rosnącej wśród dzieci i młodzieży otyłości. Program przewiduje popularyzację i promocję zdrowego i zbilansowanego odżywiania oraz wzrost aktywności fizycznej wśród uczniów szkół podstawowych. Uważamy, że wzrost świadomości wśród dzieci na temat korelacji pomiędzy odżywianiem, sportem i utrzymaniem prawidłowej diety oraz wzrostem jakości życia, bezpośrednio przekłada się na wzrost pewności siebie, a to z kolei niewątpliwie ma wpływ na osiąganie przez nie lepszych wyników w nauce. Projekt „Szkolne Ogródki Marwit” poza walorem edukacyjnym zachęca dzieci do aktywnego spędzania wolnego czasu – w ogrodzie, podczas aktywności fizycznej, jaką jest również uprawianie ogrodu.

Akcja nie mogłaby się odbyć bez wsparcia sponsorów, którzy na potrzeby projektu przekazali nasiona roślin, ogrodzenie, narzędzia ogrodnicze oraz ziemię. Są wśród nich: Bayer, Vilmorin Garden, Cellfast, NAC, Compo, Prosperplast oraz Smurfit Kappa. Dotychczas projekt został objęty honorowym patronatem Prezydentów Miast Torunia, Katowic, Łodzi i Szczecina.

Patronaty miast

Toruń - SP 9